Déšť milovníky chřestu neodradil

I přes nepřízeň počasí se na 21. ročník Slavností chřestu do Ivančic o víkendu vydalo na sedm tisíc návštěvníků. To stačilo na rekordní spotřebu téměř pěti tun českého chřestu z Hostína na Mělnicku. „Loni posloužily stany a slunečníky proti slunci, letos se osvědčily na náměstí i ve vinařské zóně zejména jako ochrana před deštěm,“ uvedl organizátor slavností Aleš Tureček.

Již v pátek se na Slavnostech chřestu sešly dvě tisícovky lidí, kteří si přišli na ivančické náměstí poslechnout Moravanku Jana Slabáka. Víkend už byl v rukou kuchařů čtyř brněnských restaurací a tří restaurací z regionu. Ty návštěvníkům přichystaly například chřestový quiche (La Bouchée), jehněčí s chřestem a chřestový cheesecake (Bohéma), pošírovaný chřest s vanilkovým šodó (U Hodného pastýře), chřestový sushi set (PUXpub), jako polévku chřestové cappuccino (Dobrá chvíle Neslovice), chřestovou klobásu (Hotel Ryšavý Vémyslice) nebo chřestový burger od místní Mosillany z Ivančic-Alexovic.
I přes celodenní přeháňky přišel na druhý den slavností neočekávaný počet návštěvníků a už v 15 hodin odpoledne musely některé z restaurací vařit z nedělních zásob, protože ty sobotní již byly vyprodané. Ke chřestovým pokrmům byly v restauračních stanech a ve WinePointu k dispozici na tři desítky vín od 15 moravských vinařů, která vybíral zkušený vinař a mezinárodní degustátor Pavel Chrást.

www.slavnostichrestu.cz