Výstava v Paláci šlechtičen: Na poli a v kuchyni

Jaké bylo složení stravy našich předků, jak se proměnilo do současnosti, co přetrvalo v čase díky zápisům v kuchařských knihách a v rodinné tradici, jaký je nynější stav lokálního pěstování potravinářských plodin a výroby potravin na Moravě? Na tyto otázky odpovídá další ze série výstav Moravského zemského muzea „Za humny“, nazvaná výstižně „Na poli a v kuchyni.“ Otevřena bude v Paláci šlechtičen v Brně od 7. října do 8. listopadu.  

Ve spolupráci s Centrálou cestovního ruchu Jižní Morava, Jihomoravským krajem a Regionem Slovácko ji připravil Etnografický ústav Moravského zemského muzea. Výstavu budou provázet ve dnech 20. a 29. října večery regionální kuchyně . V prvním z nich – Chutě a vůně slovácké kuchyně – představí Region Slovácko svůj projekt, zaměřený na tradiční lokální stravu a prezentaci doplní ochutnávkami krajových cukrovinek. Tématem druhého, výmluvně nazvaného „Patenty, laty, přesňáky,“ budou ukázky výroby bramborových placek z Vacenovic. Program doprovodí cimbálová muzika Pajtáš a ženský sbor Tetky z Ježova.
Na tiskové konferenci k výstavě dnes ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava Zuzana Vojtová připomněla, že základem této instalace je dřívější výstava centrály, podpořená Fondem malých projektů Jižní Morava – Dolní Rakousko v rámci přeshraniční spolupráce obou regionů. Nyní je doplněna materiálem z Regionu Slovácko v Uherském Hradišti. „Centrála se dlouhodobě věnuje tématu regionální gastronomie, podpoře regionálních výrobků, řemeslníků a zemědělců. Stejně jako projekt Jídlo z blízka, kterému se věnuje Slow Food Brno, snaží se podporovat co nejpřímější cestu místních kvalitních surovin na náš stůl. Chce také pomoci našim zemědělcům s odbytem jejich produktů, aby je snadněji nacházeli i majitelé restaurací, kteří zatím suroviny nakupují v obchodních řetězcích,“ řekla Vojtová.
Výstava upozorňuje na kvalitu regionálních potravin, vliv na životní prostředí a také image regionu.
 


Fotogalerie