Projekt Slow Food-CE v červnu završil první rok realizace

Mezinárodní projekt Slow Food-CE oslavil v červnu své první narozeniny.  Rok, během kterého se podařilo stanovit přesný harmonogram realizace, definovat cíle a prostředky a připravit cestu k dokončení projektových aktivit v roce 2020.

 

 

Projekt Slow Food-CE je společnou iniciativou zaměřenou na podporu a ochranu gastronomického dědictví ve střední Evropě, regionu, který prochází obrovskými změnami, s mnoha tradicemi v ohrožení. Každé z pěti měst v pěti středoevropských zemích má za úkol prostřednictvím terénní práce a výzkumu vypracovat program mapování a uchování gastronomického dědictví svého regionu. Každé město se stane majákem ve svém regionu v oblasti uchovávání gastronomických tradicí a příkladem pro další města.

Organizace Slow Food ve své úloze vedoucího partnera koordinuje a organizuje projekt a pomáhá skupinám v každém městě vyjasnit jejich roli. Na letošním mezinárodním festivalu Terra Madre Salone del Gusto budou představeny plody roční práce v projektu. Každý z partnerů předloží plán aktivit pro následující rok. Aktivity projektu Slow Food-CE, které budou na festivalu Terra Madre Salone del Gusto realizovány, budou příležitostí pro každého z partnerů představit svůj region a rozsah své činnosti. Každý partner zaměřil své pilotní akce na jinou oblast gastronomie.  V Brně bude cílem aktivit vzdělávání o rozmanitosti a bohatství plodů jižní Moravy se zaměřením na vzdělávání žáků.

Pilotní akce mají za cíl vypíchnout zásadní prvek celého Slow Food-CE projektu. Nejde totiž jen o sbírání dat a mapování městských gastronomických scén, značené úsilí věnujeme také k průzkumu způsobů, jakými se stravují místní lidé v každodenním životě a v srdcích našich měst. Zástupci měst, která se projektu účastní a pro která pilotní akce vznikají, doufají, že akce nejen nastartují dlouhodobou inciativu, ale že rovněž poslouží jako model pro budoucnost. Jestliže se totiž projekt jako celistvý proces osvědčí, měla by jej přijmout další města ve střední Evropě, s reálnými a hmatatelnými výsledky na konci.

Více v přiložené tiskové zprávě.

 

Přiložené dokumenty