Veletrh Gastrofest České Budějovice 2016

10.11.2016 - 12.11.2016

 Na českobudějovickém výstavišti proběhl ve dnech 10. - 12. 11.2016 jubilejní 20. ročník gurmánského festivalu Gastrofest. Veřejnosti byla akce přístupná denně od 10:00 do 18:00 v novém pavilonu T a v pavilonu Z. Dvacátý ročník mezinárodního festivalu chuťových zážitků zaplnilo přes stovku stánků.

 

 Centrála cestovního ruchu Jižní Morava prezentovala nabídku jižní Moravy ve vinařské sekci v novém pavilonu T. Největší zájem měli návštěvníci o vinařskou turistiku, tj. vinařské stezky po jižní Moravě, vinné sklípky, vinařské akce, dále se zajímali o tipy na výlety, akce v regionu a cyklostezky. Na stánku JM zároveň probíhala degustace vín Zámeckých sklepů Strážnice, které si mohli návštěvníci zakoupit.

Toto setkání gastronomů a gurmánů nejen z České republiky je po brněnské Salimě druhou nejvýznamnější gastroakcí v zemi. Návštěvníci měli možnost na jednotlivých expozicích ochutnat pochoutky z různých kontinentů, jako např. pokrmy z antilopy, zebry, krokodýla, kobry, dále červy, klokana nebo žabí stehýnka, letos měli možnost poprvé ochutnat i pokrmy z exotických Malediv, Kuby či Gruzie nebo např. vidět na živo porcování tuňáka.

Doprovodný program na kuchařském pódiu Gourmet Rendez-Vous přitahuje již tradičně obrovskou pozornost návštěvníků. Každý rok zde předvádí svůj kuchařský um ti nejlepší z oboru gastronomie s ukázkami specialit z celého světa.
Program doplnil Dýňový šampionát 2016 a letošní 700. výročí narození „Otce vlasti“ se otisklo i v této gastronomické akci, konkrétně v tématu Český kapr v kuchyni krále Karla IV.
K dispozici byly i vinařské expozice s ochutnávkou a prodejem vín z místní i zahraniční produkce.

Na veletrhu vystavovalo na 200 vystavovatelů a zavítalo sem na 18 tis. návštěvníků. Pro velký zájem je již připravována novinka, a to jarní termín Gastrofestu 6. – 8. dubna 2017.