Nestůj, cestuj za příběhy moravských srdcařů

Pojď s námi ochutnat jižní Moravu – není jen o víně! Lahodná pálenka tu voní po mandlích, káva po levanduli a když už jsme zmínili víno… dá se dělat z meruněk a chutná famózně. Snad v každé vesničce hýčká srdcař nějaký „chutný“ projekt a jeho zapálení pro věc je nakažlivé. A proč ne. Pojď se nakazit radostí! Aby se svět o těchto srdcařích dozvěděl, uspořádali jsme v září ve spolupráci s cestovatelskou platformou Worldee press trip na téma příběhy lokálních výrobců. Společně jsme oslovili 3 sympaťáky z řad českých cestovatelů, kterým jsme naplánovali víkend plný příběhů a zážitků právě s místními výrobci. A byla to jízda.

Blogerka a influencerka Dewii, fotograf a cestovatel Jan Valečka a videomaker a dobrodruh Tomáš Hubáček dělali kombuchu, lisovali hrozny, louskali mandle… Nocovali v Ambrožově Dvoře v Pouzdřanech – stará fara, kovárna a pokoje s freskami a dobovým nábytkem hravě navodily celé partě barokně opulentní pocit (zvlášť královská snídaně do postele!).

Co všechno parta z Worldee zažila a ochutnala?

Odstartovali mandlovým příběhem v Hustopečích, kde roste největší mandloňový sad střední Evropy. Majitelka Mandlárny povykládala o výrobě mandlových likérů i dlouhé cestě k podnikání, nechyběla degustace mandlovky. Další kapitolou byl habánský sklep Vinařství Lacina ve Velkých Pavlovicích, chráněná kulturní památka. Lacinovi popovídali třeba o marhulovém víně vyrobeném z meruněk. To jen tak někde neochutnáte.

O třetí příběh se podělil majitel levandulové farmy ve Starovičkách. Stanislav vysadil levanduli, založil i chráněnou dílnu a levandulový obchůdek. Zaměstnává přes 10 lidí s různým hendikepem. Sám před lety skončil na vozíku, ale je tak akční, že hendikep přetavil do netradičního podnikání. Na exkurzi připravil i parádní ochutnávku levandulové kávy. Zvlášť Dewii, která fandí udržitelnosti všemi deseti, zaujalo nakládání s odpadem. Stonky levandule, které nevyužijí na výrobu, spalují. Tím z odpadu vyrábějí cennou energii. To souzní s receptem Dewii na udržitelné cestování: „Cestovat pomalu, vybírat si co nejvhodnější způsob transportu a podporovat lokální byznys a produkci.“

Putování doplňovaly další zážitky z gourmetské říše snů. Ve Vranovících na 17ce naservíroval majitel perfektní burgery (počítají tu i s vegany). V Němčičkách nachystalo „okýnko“ blankytně modré maringotky Mezi Řádky různé varianty tapas včetně nemasových (veganka Dewii opět jásala). Během vinobraní na Sonberku si každý zkusil sběr hroznů, lisování a jak to pak chutná. Večer na romantickém dvorku Augustýnského domu uspořádal spolumajitel LOK LOK František workshop na přípravu domácí kombuchy. A Herůfkovi v Čejči provedli partu z Worldee rodinnou řemeslnou čokoládovnou. Na zážitkové exkurzi bean to bar se cestovatelé dozvěděli, co stojí za cestou kakaového bobu z exotické farmy v zámoří až do výsledné tabulky čokolády tady na Moravě.

Výlet ještě ani neskončil a trio influencerů už se domluvilo, že se sem příští léto vrátí. Jižní Morava za to bez debaty stojí a zážitky čekají doslova za humny. Celý trip najdete na našem Instagramu ve Stories. Tak co, taky vyrazíš?